مصاحبه با دکتر شهربانو قهاری در رابطه با شعار روز ششم هفته سلامت روان با عنوان «نقش رسانه در تبیین وضعیت سلامت روان و انگ زدایی»

| تاریخ ارسال: 1399/7/23 |

خبرنگار روابط عمومی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان- انستیتو روانپزشکی تهران با دکتر شهربانو قهاری، روانشناس و عضو هیئت علمی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان گفتگویی به شرح زیر انجام داد.

انگ چیست و انگ های جامعه ما کدامند؟
انگ یعنی احساس شرم و گناه از داشتن چیزی و یا تجربه ای خاص. در طول تاریخ بشری در بسیاری از جوامع برخی مشکلات یا بیماریها انگ محسوب می شدند. این موضوعتا اکنون نیز گریبانگیر بسیاری از کشورهاست. چنان چه در همین چند دهه اخیر بیماری هایی مانند صرع، جذام، ایدز ، اختلالات سایکوتیک و اسکیزوفرنیا در کشورمانانگ محسوب می شدندو خانواده ها و بیماران از داشتند این بیماری ها احساش شرم می کردند. با افزایش آگاهی و دانش درباره علت بیماری ها و آگاهی از دیگر افراد مبتلا به بیماری مشابه و نیز پیشرفت های درمانی و بهبودی حاصلهاز میزان انگ کاسته و پذیرش مردم را بالا برده است. به گونه ای که مردم داوطلبانه برای درمان اختلالاتی اقدام می کنند که در گذشته ای نه چندان دور پنهان می شد.

رسانه ها چگونه می توانند در انگ زدایی در جامعه بهتر عمل کنند؟
با وجود پیشرفت های فراوانی که در زمینه علم و دانش در حوزه های مختلفصورت گرفته است همچنان برخی مشکلات و بیماری ها مانند اقدام به خودکشی، تجربه خشونت خانگی و تجاوز جنسی، ابتلا به ایدز و بیماری های عفونی تناسلی، اسکیزوفرنیا و غیره همچنان بار انگ را به دوش می کشند و لازم است دست اندرکاران برای کنترل و کاهش آن تلاش کنند.
راه های زیادی برای انگ زدایی در جامعه وجود دارد و رسانه ها یکی از راهبردهای مهم برای سیاستگزاران هستند تا با کمک آن به مبارزه با انگ بشتابند. در این راستا، رسانه ها با ارتقای آگاهی مردم در زمینه علل بیماری ها و دلایل بحران هایی مانند خودکشی و تجاوز جنسی می توانند پذیرش قربانیان و خانواده ها را افزایش دهند. افزایش پذیرش مشکلات و اتفاقات دردناک راه را برای مقابله با آن هموار می کند. به علاوه ارایه اطلاعاتی در باره روند درمان و پیش آگهی می تواند پذیرش بیماران و خانواده ها را بالا ببرد. همچنین اگر افراد بدانند که تنها آنها نیستند که چنین مشکلات و بیماری هایی دارند و افراد دیگری هم هستند که به مشکل مشابه دچار هستند از احساس انگ آنها کاسته می شود. روزنامه ها، صدا و سیما، مجلات آموزشی و فضای مجازی فضای مناسبی برای انگ زدایی محسوب می شوند. اطلاعات علمی به زبان ساده باید در اختیار بیماران و خانواده ها قرار گیرد تا بر احساس شرم، گناه و خشم ناشی از انگمقابله کنند. شما هم از دارابودن تجربه ای خاص احساس شرم می کنید و آن را از دیگران پنهان می کنید بهتر است برای غلبه بر آن با روان شناس و پزشک صحبت کنید.

رسانه ها چگونه می توانند مردم را تبیین کنند که تک تک ما در برابر سلامت روان مردم مسئول هستیم؟
افزایش آگاهی مردماز علایم و نشانه ها، سبب شناسی و درمانبیماری های روانی سبب می شود که آنها نشانه های بیماری را به موقع تشخیص داده و برای درمان اقدام کنند. آگاهی از علل ایجاد کننده و روند درمان سبب می شود که آنها بدانند بدون همکاری بیمار و خانواده، روانپزشکان و روانشناسان نمی توانند معجزه کنند و درمان مستلزم مشارکت بیمار و خانواده و پیروی از تکالیف درمانی است. رسانه ها باید در راستای پیشگیری اولیه از مشکلات روانی گامهای مؤثری بردارند. ارایه اطلاعاتی در زمینه علل بروز بیماری ها، درمان به موقع، دنبال کردن دستورات درمانی، آموزش سبک زندگی سالم و توانمندسازی اقشار مردمهمراه با آموزش مهارتهای مقابله ای می تواند در پیشگیری از بیماری های روانی مؤثر باشد و رسانه ها در چگونگی ارایه این اطلاعات نقش پررنگی دارند. صدا وسیما و روزنامه ها با اختصاص فضا و زمانی برای ارایه این اطلاعات کمک کننده هستند.

خبرنگار: زهره راخ (روابط عمومی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان)

دفعات مشاهده: 260 بار   |   دفعات چاپ: 1 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر