مصاحبه با دکتر نادره معماریان به مناسبت هفته سلامت روان

| تاریخ ارسال: 1400/7/20 |

خبرنگار روابط عمومی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان- انستیتو روانپزشکی تهران با دکتر نادره معماریان، متخصص پزشکی اجتماعی و عضو هیئت علمی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفتگویی با عنوان «نقش تحریم ها بر نابرابری سلامت روان در پاندمی کرونا» به شرح زیر انجام داد.

لطفاً در مورد پاندمی کرونا و تأثیرات آن صحبت بفرمایید.
بیماری کرونا و پاندمی ناشی از آن حوزه های متنوعی را تحت تأثیر قرار داده است، از مهمترین آنها حوزه سلامت است، ولی حوزه های اجتماعی و اقتصادی و حتی فرهنگی و سیاسی بسیار از این بیماری تاثیر پذیرفتند. لذا جنبه های بیماری کرونا بیشتر از آن چیزی است که در پزشکی و سلامت با آن سرو کار داریم.
اثرگذاری حوزه های مختلف زندگی در این بیماری نیز مشهود است. همانطور که سلامت می تواند بر اقتصاد و سیاست اثرگذار باشد برعکس آن نیز امکانپذیر است، و نیز زمانی که بر اثر تحریم های ظالمانه تأمین اقلام مورد نیاز برای حفظ سلامت شهروندان ایرانی دچار اختلال شدید می شود، آنهم در شرایط بحرانی تنها بعد جسمی سلامت نیست که تاثیر می پذیرد، بلکه ابعاد روانی و اجتماعی سلامت نیز تحت تأثیر خواهند بود.

با توجه به وجود تحریم های ظالمانه علیه کشورمان، آیا این تحریم ها بر گسترش خدمات سلامت تأثیرگذار بوده است؟ اگر تأثیر داشته لطفاً به چگونگی آن اشاره کنید.
به هر حال تأمین موارد ضروری از جمله داروها و مواد اولیه مورد نیاز در امور پزشکی و همچنین تجهیزاتی که در حوزه سلامت کاربرد دارند، در لیست تحریم ها بوده و مسلماً در تأمین سلامت اشکال ایجاد خواهد کرد. به خصوص شرایط بحرانی را در نظر بگیرید که استفاده از هر یک از اقلام چندین برابر شده باشد و نیاز به تأمین چندین برابری آنها وجود داشته باشد؛ بی شک در خدمات سلامت تاثیر گذار است.

آیا پاندمی کرونا تأثیر تحریم ها را تشدید کرده است؟ اگر تأثیر داشته لطفاً به چگونگی آن اشاره کنید.
در شرایط پاندمی ایجاد شده و آشفتگی ای که خصوصاً در اوایل دوره آن در تمامی کشورهای دنیا در مدیریت این امر پدید آمد، اثرات نابرابری امکانات را بیش از پیش بروز داد. در ابتدای شیوع این بیماری بسیاری کشورها برای تأمین اقلام اولیه از جمله ماسک به شدت دچار مشکل بودند و در خبرها بسیار شنیدیم که کشورهایی که مدعی حقوق بشر و اخلاق مداری بودند چگونه از هم حتی ماسک را میدزدیدند! (البته در خبرهای یکی دو روز پیش خواندم که ظاهراً این دزدی ها تمامی ندارد و بین دو کشور انگلیس و فرانسه دزدی واکسن هم مطرح شد!!).
خب شما کشوری را در نظر بگیرید که برای تامین اقلام ضروری خود دچار تحریم است، چه فشاری به نظام سلامت را تحمل می کند. فشاری که به نظام سلامت وارد می شود اینطور نیست که صرفا سلامت جسم را متاثر کند؛ بی شک اگر تاثیرپذیری سلامت روان بیشتر نباشد کمتر نیست.

به نظر شما کشور ایران در زمینه مقابله با تأثیرات منفی تحریم ها در سلامت روان چگونه عمل کرده است؟
همیشه در راهکارهای مقابله ای چه در سلامت جسم و چه در سلامت روان توانمندسازی از اهم آنها بوده است. خوشبختانه کشور ایران با همت بلند دانشمندان و نیروهای زحمت کش که با بهره گیری از جهان بینی الهی و معنویت تلاششان مضاعف است، با خودکفا شدن در تأمین بسیاری از اقلام ضروری در مقابله با بیماری کرونا، توانستند بخش عظیمی از این تحریم ها را خنثی نموده و جان تازه ای به سیستم نظامت سلامت و مخاطبین اصلی این نظام یعنی مردم بدهند. از جمله این موارد می توان به خودکفا شدن در تأمین ماسک در همان ماه های اولیه اپیدمی در ایران اشاره کرد و کم کم ورود به حوزه داروهای مورد نیاز و پس از آن کسب دانش لازم در زمینه واکسن این بیماری که تحولی را ایجاد کرد، در مرحله اول باعث شد به دنبال آن بخشی از تحریم ها برداشته شوند و در مرحله بعد روحیه خودکفایی و دمیدن آن به جامعه در ارتقای سلامت روان و امنیت روانی آنها نقش داشت.

تهیه خبر: زهره راخ (کارشناس  مسئول روابط عمومی دانشکده)

دفعات مشاهده: 56 بار   |   دفعات چاپ: 1 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر